perjantai 27. tammikuuta 2012

Langan värjäystä, osa 1

Hei!

Tammikuu aloitettiin karamellivärjäyksellä. Vaikka hyllystä löytyykin monen väristä lankaa, niin ihan pakko oli kokeilla, miten lankaa voi itse värjätä. Tässä käytin karamellivärejä, joita saa ihan ruokakaupasta tai apteekista. Apteekista saa myös noita isoja ruiskuja, joilla voi hyvin värjätä. Käytin lankana Sandnesin Sisu -lankaa, sillä halusin tehdä sukat -taas.

Ensiksi laitoin langat vyyhdille ja sitten kastelin ne etikka-vesiseoksessa (etikkaa 1/4 osa ja loput vettä). Sitten laitoin langan mikronkestävään astiaan ja aloitin värjäämisen. Värjäystä voi vaikka oiken suunnitella, että saa kauniin värityksen. Tämä ensimmäinen värjäys oli lähinnä kokeiluluontoinen.

Lasilliseen vettä lisäsin teelusikallisen karamelliväriä ja sillä sitten värjäsin. Ensin sinistä väriä ja joukkoon ripaus vihreää. Sen jälkeen käänsin vyyhdin ja laitoin lisää väriä.

Kun väriä oli riittävästi, laitoin asitian mikroon. Aluksi 2 min täydellä teholla ja välillä käänsin langat (kuumaa lankaa!) ja uudelleen mikroon 2 min ajaksi. Sen jälkeen olikin enää huuhtelun vuoro. Huuhtelin lankaa 4 -5 kertaa, kunnes irtoväriä ei enää juuri lähtenyt. Sitten vaan lanka kuivumaan.

Rupesin neulomaan
langasta sukkia ja neuloessa käsiin ei jäänyt väriä eikä lanka tuntunut mitenkään erilaiselta eikä tuoksunut karamellille, sääli. Neuloin jo yhden sukan. Sisussa on 175 m lankaa, joten sain reilun mittaisen varren sukkaani. Aloitin sukan jätelangalla ja neuloiin ensin terän. Poimin silmukat ja neuloin vartta niin pitkälle kuin lankaa riitti! Varren pituus on 30 cm; 15 cm 2o, 2n ja loput 3o,3n. Tuli mukava kääntövarsi. Kannattaa kokeilla, siis värjäämistä. Lapsillekin sopivaa puuhaa.

Seuraavaksi värjään lankaa Kool Aid mehulla.

Talvisin terveisin Eijukka