maanantai 12. elokuuta 2013

Pitsin lumoissa

Hei!

Jotain pientä ja ihanaa piti keksiä, joten kaivoin vanhat lehdet ja kirjat esiin ja sieltähän se löytyi - neulottu liina! Virkkausta on tehty jos jonkin laista, mutta neulottua liinaa ei ollenkaan. No, siis onhan noita pitsihuiveja neulottuja ja niissä idea on sama, mutta tässä käytin lankana ns. virkkauslankaa eli Eldorado Puppets -lankaa ja puikot no. 2.

Vanhemmissa ohjeissa ei ollut ruutupiirrosta, vaan piti silmä tarkkana seurata lyhenneviidakkoa: *1 lk, 1 s kiertäen o, 1 lk, ylivetokav, 9 o, 2 s o yht* ja sitä sitten toistetaan niin monta kertaa kuin liinassa on mallikertoja, joissakin 6 ja joissakin 8. Ruutupiirros on useimmiten selkeä, paitsi ei aina. Ja sitten voi sattua lukuvirheitä itse kullekin.
Toiset mallit taas sovetuvat paremmin hieman paksummille puuvillalangoille. Ja koska niistä tulee silloin myös isompia, niitä malleja voi soveltaa tyynynpäällisiksi tai niistä voi neuloa jopa päiväpeiton.




Monelle mallille on yhtistä se, että viimeinen kerros virkataan. Työ päätellään ottamalle koukulle kuvioon sopiva silmukkamäärä,
jotka virkataan yhteen ja väliin virkataan ketjusilmukoita.

Ja viimeistely näille liinoille tapahtuu ehdottomasti niin, että työ kastellaan ja pingotetaan oikeaan kokoon ja muotoon. Jos haluaa kevyen tärkkäyksen, voi liinan kastella rasvattomassa maidossa ja sen jälkeen pingottaa.  

Siitä vaan rohkeasti neulomaan liinoja ja heti pyöröpuikoilla!

Terveisin Eijukka